-->

Sunday, 17 June 2012

BRIDE 2 BE - HIV test


Baru-baru ni g wat HIV test..
sebab kena wat kalau nak kawen kan.. =)


Pergi ngan tunang sekali berdua..Time tu pun datang klinik jam 11.15am..
Nurse tu kate dah lewat..masa tamat 11.30am..
Saya xtau pun ade time nye..
Tapi die kate okla..boleh la wat jap.. yeaaah senyum lebarrr ler ^^


Terus die panggil masuk sorg2 kat dalam cepat2..
saya ni xpernah amik darah..derma pun xjuga..memang blur la kan


Die minta tangan..Bagi tangan kanan..Die suruh genggam..
Saya punyala genggam sekuat hati..
Nurse tu dah cucuk sampai tercabut..haha..kuatnye saya
"Jangan kuat sangat dik, darah dah tolak balik..Ni kena denda ni, hulur tangan kiri" sambil senyum..


Dah sah kena cucuk lagi ni..saya xpernah takut jarum..
Tapi tiba-tiba aritu rase macam seriau lak..
dan dan takut jarum..yela kot.. 
mana lak sebelum ni saya nak jumpe jarum kan =)
nak cucuk-cucuk diri sendiri kenape..

 
Tiba-tiba rase menyengat je lengan tu..dekat lipatan siku..
dalam hati arghhh..nak jerit malu..
Macamane la penagih dadah tu leh relax je cucuk2 badan dieorg nih... 

"Beranak nanti lagi banyak amik darah dik
huhu nurse ni cam tau2 je..
Pas saya setel, tunang lak..
Lepas tu kena isi borang macam2..
 Borang semak jangkitan
Borang untuk perkahwinan
Kad rawatan
Pastu kena bayar bil klinik RM 2. Murah kan..
kalo negara lain kena bayar berapa RM agaknye..
Saya memang xtau macamane test HIV ni..
tanye orang pun tak..pergi sahaje..
sepatutnye tau la sikit2 macamane kan =) 
ni kira saya bagi info untuk mereka2 yang akan datang nak wat test HIV nanti =)


Tak lama pastu..staff klinik ni panggil sorang2 masuk lab die..
Dah duduk..staff tu bukak 1 paket... ade macam2 dalam packet tu..
pastu suruh saya hulur tangan..Ingatkan dah setel...rupanye ade lain lak..


"Hulur jari hantu"...
alhamdullilah =) hehe ingatkan amik darah kat lengan macam tadi..
"adoi" alamak terkeluar lak suare saya.. "Sakit ek" staff tegur
hehe die cucuk sikit je pun..macam stapler tu je..
amik darah pun sikit cuit je pon...
bukan cam mula2 tadi jarum besar...apela cik lylyn ni =P
Malu malu..=)

Staff: "Test ni cik kena tunggu 15min"..
Saya: "ok"
Dah setel semua g la tunggu keputusan kat luar..
Sembang2 dengan tunang..

Saya: "Nape kena amik 2 kali darah"
Tunang: "Yang 1st tu untuk test talesemia atau ade problem lain"
Saya: "Ye ke" (dengan konpius, bila masa die g..tadi xperasan)

Tunang: "Tadi saya dah mintakan nurse tu wat sekali"
Saya: " Ooooo..." (bagus3 encik tunang..u've done a good job..heart u la sayang)


Xsangka rase lama tunggu..boring2..
Seluk poket main hp la ape lagi...snap sane...snap sini..


54 comments:

  1. Along belum buat lagi HIV test tu. Entah bilalah dia nak pergi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak kakcik pun nak kawen ke? Bila? tahniah kakcik nak dapat menantu =) test ni kena wat awal2..sebab dekat nak puase dah..bulan depan je ni..

      Delete
  2. dah settle 1 masalah, alhamdulillah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullillah =) lancar je..

      Delete
  3. sha pling takut nak amik darah, penah 1 kali tu sha ngis..malu ngee..btw follow kamu blik :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. =) mmg mase tu nak nanges..tp takut nurse tu marah..

      Delete
  4. skang nih nak kahwen , macam2 prosedur ek , hehehe ~ teruja lak rase , hehehe ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik cweet pinky teruja? saya takut huhu =)

      Delete
    2. CP dh ngidam nk kwen..huhuhuhu

      Delete
    3. mane taw nih , hahaha !

      Delete
  5. kiter lg la tiap2 bulan kna ambk drah kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. aik nape dik? xsihat ke? jage diri baik2 dik..

      Delete
  6. sikit je kena cucuk tuu.. tak sakitkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg hiv tu xsakit..tp yg kat lipatan siku tu sakit..jarum besar lak tu =)

      Delete
  7. >.< takot nak amek darah!
    takmoh kawen lah camnie :p
    hihiii...
    follow back :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih =) sama2 kite follow hihi..
      betul ka xmo kawen??? nanti laju je nikah hihi =)

      Delete
  8. cik pulau punya turn nanti camne la puklakk kan.. huuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama je kot prosedur die nanti =)

      Delete
  9. Alamak!!!..memang kena buat ke?

    ReplyDelete
  10. CP nih bukan takat BW yang tegar tapi jugerr penderma darah yang tegar , hahahaha ! boleh pakai tak ayat nih , hahaha ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. =) wah rajin menderma, bgus2..sy nak derma tp takut..slalu je terbantut niat tu..

      Delete
  11. teringt isi borang sblum kwin hr tu..hihi..tp kite xambik pun drah yg first tu..xtau pun..hee..dah follow sni..tq ye;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg 1st tu xwajib..tp saje nak check skali alang2 =) thanks follow..sma2 kite folo2

      Delete
  12. Akak dah follow :-)

    Time pregnant nanti setiap kali appoinment kena cucuk jari dik. Time beranak, lagi ler kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kak =)

      waaa byk nye...takut la rsenye

      Delete
  13. oh...awak baru nk kawen ke
    semoga selamatlah apa yg dirancang ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin semoga semuanye selamat =)

      Delete
  14. kat negara lain tak pakai RM la sayang..hehehee ;p

    ReplyDelete
  15. heheheh... akak dulu tak pyh byr dik, sbb keje gomen heheheh....
    alah kire skit tu dik tp kalu mmg tak penah amik drh or derma drh mmg la rasa seriau...
    nnti masa peknen lg banyak drh diaorg amik... hehehhe siap sedia yek

    ReplyDelete
    Replies
    1. =) tu la xpernah amik & derma darah.. takut je rase..
      alamak akan datang mcmane ni huhu

      Delete
  16. saya takde pengalaman lagi..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak amik ilmu dulu =) nnti leh tau nak wat cmne..

      Delete
  17. dah nk tawen yerrr..tahniahhh..akak pon prnh wat hiv test nih..tp akak leceh ckit coz pitam..mabuk darah.,.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak =) huhu sy takut time die cucuk tu..

      Delete
  18. zaman akak kawen takde lagi bnda2 nih..skang dh bagus.. semua bda depa test..utk masa depan jugakkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2 bagus jugakkan kak =) wpun susah sikit..

      Delete
  19. dulu time wat HIV nie neves je tau sbb ingat kene amek darah byk2..alih2 ciput jer..tp terkejut gak la bile die nak tembak jarum tuh utk bg kuar darah..;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul =) tu yang tiba2 ter 'adoi' kuat tu huhu

      Delete
  20. selamat menjalani xtvt rumah tngga.heeeee

    ReplyDelete
  21. selamat berumah tangga (klu ade tangga lah) tq singgah blog saya.. dah follow u ye 74

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks =) sma kite follo2..
      lom lagi..akan datang..

      Delete
  22. nanti dah kawen n prgnant.. lg byk darah nk kne ambik.. :-)

    ReplyDelete
  23. huhuhu...riso gak bab2 kena cucuk nie..ingat 10 tahun lepas masa demam teruk time study..1st time nak kena tmbh air..mula2 MA kata ok je senang nie sebab nampak urat..sekali amik ko..akak genggam kuat jadi mcm kamu la..tak pasal2 kena lagi sekali hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..saya harap sgt setel cepat..tgk sekali kena ucuk lagi =(

      Delete
  24. salam knal..

    owh..ni tgh darah manis lah ni..hehe..

    ReplyDelete
  25. tag nnlylyn :)
    http://adichiee.blogspot.com/2012/06/1st-give-away-by-aliana.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh =) ok..
      menarik juga hadiah die

      Delete
  26. ujian talasemia tu penting skrg tau. ;)

    ReplyDelete
  27. masa akak amik darah dlu neves gak.. pegi sorang2 je sbb bakal suami (masa tu la.. skang da jd suami.. alhamdulillah) dok jauh nun disarawak.. tapi lepas sume da settle. hati manyak sinang.. nurse lak bagi folic asid. dia kata makan 3 bulan sebelum nak pregnant.. mane la fikir pasal tu sbb lum kawin lg kan.. hehehe...

    ReplyDelete