-->

Tuesday, 26 June 2012

Bride 2 be ~ Ujian Talasemia


Hari tu saya kan ada wat ujian talasemia sekali dengan HIV test.
Saja-saja nak test.
Xsalah kalau kita nak tengok tahap kesihatan kita & pasangan =)
Nurse akan call balik jika ada masalah dalam darah.
Jika tak ada masalah, tak akan dihubungi.

Info mengenai Talasemia:  (Sumber dari pelbagai web)
  • Penyakit kecacatan darah.
  • Dimana sel darah merah tak normal / hemoglobin xcukup dalam darah jadi oksigen x dibekal secukupnya. (Hemoglobin rendah: kurang daripada 10g/dl)
  • Tisu akan gagal berfungsi dengan baik sebab kurang oksigen.
  • Penyakit ini boleh diwarisi dalam keluarga.
  • Pesakit akan selalu kelihatan pucat / lesu / tidak bermaya / sesak nafas.
  • Kelebihan  penghidap ini: Boleh melawan penyakit Malaria
Tanda-tanda penyakit Talasemia:
  • Dilahirkan normal. Tetapi apabila umur 13-18 bulan ada masalah anemia (kesukaran bernafas).
  • Badan pucat/lemah/gelisah.
  • Tumbesaran terbantut. Tulang muka/pipi/rahang x normal.
  • Pembengkakan hati & limpa (perut akan buncit)
  • Jaundis.
Rawatan:
  • Transfusi darah berterusan setiap bulan (kesan ini akan merosakkan fungsi organ hati/jantung).
  • suntikan ubat Desferrioxamine.
  • Pemindahan sum-sum tulang yang sesuai.

61 comments:

  1. dulu hampir2 mengidap telesemia...tp x sampai thp tu lagi....kalau penat mmg selalu cepat pnt...naseb la bukan pengidap penyakit tu..tp bile prgnt skrg ni...kurang hb pulak....anemia pulak...ssh betol lau ade sakit2 ni kan...semua ubat nak kene makan tau...:)

    ReplyDelete
  2. Elok juga ada ujian2 tu, jadi kita boleh tahu apa 'yang tak kena' dengan diri kita. :)

    ReplyDelete
  3. actually talasemia adalah antara ujian yang memang patut ambik..sbb kalau kita dengan pasangan masing masing ada talasemia, nanti anak akan ada risiko besar menghidap talasemia..agak bahaya..so baik ambik ujian..

    selain dari tu kalau boleh buatla ujian hepatitis b sekali kalau boleh..

    ReplyDelete
  4. zmn skrg nih... semua ujian kene amik... sbb kite tak nk anak2 kite nnti yg jd mangsa

    ReplyDelete
  5. ambil ujian supaya tak beri effect dekat generasi kita :))

    ReplyDelete
  6. kadang bile cenggini takut kan kalau kene kat diri kite n org terdekat..

    ReplyDelete
  7. salam...

    akak membalas kunjungan... :)

    health check up ni mmg tak pyah tggu sakit baru nak buat, kata org tak ada la dah terhantuk baru nak terngadah...

    ReplyDelete
  8. bagus buat ujian ni..persediaan sebelum ade ank nanti kan..

    ReplyDelete
  9. ujian ni memang perlu... untuk masa depan...
    semoga hasil ujian nanti tak de ape2 yg membimbangkan...

    ReplyDelete
  10. masa zaman akak dulu buat ujian HIV je.. x buat pulak talasemia tuh.. bagus jugakkan klu buat..

    ReplyDelete
  11. mesti berdebar tunggu result kan?
    hehe

    ReplyDelete
  12. kalau xde plan nak kawin lagi pun boleh buat kot kan test ni?

    ReplyDelete
  13. jarang kan pendedahan pasal nih , kalaw sah adew penyakit nih kan ? boleh sembuh kerr ??

    ReplyDelete
  14. mmg sebelum kawin elok la buat ujian ni..

    ReplyDelete
  15. ouh..xprnh th pun sbb dlu wat hiv je..bgus la kalau wat...skurangnye mncegah kan..:)

    ReplyDelete
  16. semoga resultnya baik2 saja nnty.. insyaAllah.. thanks yer berkongsi pasal talasemia tu.. bertambah pengetahuan akak mengenainya..Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  17. Mesti takut kan nak tunggu keputusan dia..

    ReplyDelete
  18. bagusss betulkan zaman sekarang.. sebelum kahwin kena periksa tahap kesihatan dulu.. zaman mak dara dulu mana ada check check hehe

    ReplyDelete
  19. Wah bgus muda2 dh buat... :) moga kita ilinduni pnyakit yg bbhya :)

    ReplyDelete
  20. ujian ni penting buat yg baru nak kawen demi zuriat kita...

    ReplyDelete
  21. pnh dgr iklan lam tv psl pemeriksaan darah ni...ooo..yg ni baru sy tahu secara terperinci..nice sharing sis
    FOLLOWER KE 99

    ReplyDelete
  22. betul , yg lylyn bg tu maklumat Talesemia major .
    so kalau kita pembawa kita tak boleh berkahwin dgn pembawa sbb kmngkinan anak nak dpt talesemia major tu besar .

    perkongsian yg baik , btw , knp ulya cr chatbox x jmpe eh ? ? :)

    ReplyDelete
  23. info berguna.. tp masih kurg paham

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu kena jumpe doktor utk keterangan lanjut =)

      Delete
  24. baru akak tahu ujian talesemia pun kena buat jugak org utk bride to be, ingatkan ujian hiv saje. anyway salam ziarah dari akak, tq singgah komen kat umah akak

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kak =) ujian ni saje2 wt sekali nak tau.

      Delete
  25. ari tu nurse ckp tu mslh kurang hbin darah merah..lupe da..hehe

    ReplyDelete
  26. macam2 ujian kena buat skrg sebelum berkahwin ya. Bagus info ni....

    ReplyDelete
  27. Sekarang ni bagus, macam2 ujian kesihatan yg boleh diambil untuk periksa tahap kesihatan sebelum kawin kan. Akak doakan semoga semuanya berjalan dengan lancar & keputusannya ok, amin.

    Terima kasih sudi ke blog akak :)

    ReplyDelete
  28. owh bru tau arini pasal talesemia..

    ReplyDelete
  29. bagusnya saringan ni sebab kita tahu apa sakitnya kita mahupun pasangan kita. takde la bila dah kawin baru tahu. sebabnya nnti mula la ada yang menyesal sebab saya kawin awak dan awak kawin saya. adeh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan..risau jgk..setakat ni nurse xde call ape2..dah lama jugak..kire ok kot ni

      Delete
  30. salam perkenalan..akak follow disini

    ReplyDelete
  31. bagus juga ujian nh :) untuk masa depan :)

    ReplyDelete
  32. Yuppp,mmg bgs wt ujian ni sblm kawin. Klu bleh wt time kapel2 pon ok sbb nti takut ada klrga x setuju plk. Risiko kawin dgn org Thallasemia, takut nti anak yg lahir tu menderita. Kesian tgk kanak2 d wad, tiap bln kna cucuk jarum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu =) semua kena cuba..

      Delete
  33. aah betul2 tak salah.. lagi elok
    buat kn.. baru leh taw kalao ada sakit
    ape ke tidak kan.. :)

    ReplyDelete
  34. gud luck for ur result dear!
    i follow...

    ReplyDelete
    Replies
    1. =) nurse xde call ape2 sampai skrg.. ok gamaknye

      Delete
  35. sekarang dah buat test utk ini juga selain HIV ye! baguslah mencegah lebih baik dari merawat kan!

    ReplyDelete
  36. oo dah nak kawen ye. salam kenal juga. :)

    ReplyDelete
  37. ecah wt hiv test jek hari tu..lupe nk wt talasemia...huhu..hope darah kami berdua ok..huhu

    ReplyDelete
  38. wah..makin byk ujian sebelum nak kawen kan?

    ReplyDelete
  39. memang elok buat ujian camni..talasemia contohnya..kadang kita x tahu pun kewujudan penyakit ni..tahu-tahu anak-anak pula yg jadi mangsa nnti..ada baik ambil langkah-langkah berjaga-jaga camni..:)

    ReplyDelete
  40. info baru nieh..thanks ye awk..:)

    ReplyDelete